Autizam je neurorazvojni poremećaj koji zahvaćenoj osobi umanjuje sposobnost komunikacije i interakcije te često dovodi do socijalnog i emocionalnog isključivanja u školama. Takvo isključivanje dovodi i do pogrešne percepcije učenika o samom sebi, a sve to u velikoj mjeri za dugoročnu posljedicu ostavlja povećani rizik od razvijanja slabog samopouzdanja i psihičkih problema. Rezultat je to studije objavljene u stručnom časopisu “Autism”.

“Redovito školovanje s inkluzivnim pristupom kod učenika s autizmom može nenamjerno dodatno naglasiti osjećaj da su drugačiji, i to u negativnom smislu.” – naglasila je voditeljica studije, Emma Williams, profesorica na Sveučilištu Surrey.

Zaključci temeljeni na analizi 17 prethodno provedenih istraživanja pokazuju kako učenici s autizmom o sebi imaju dojam koji je stvoren kroz percepciju o tome kako se prema njima odnose i ponašaju drugi učenici. Nadalje, ti učenici imaju sklonost internalizaciji negativnih stavova i reakcija drugih prema njima što u kombinaciji s nepovoljnijim socijalnim usporedbama dovodi do osjećaja da se osjećaju drugačiji i više ograničeni u odnosu na vršnjake. Negativno doživljavanje samog sebe (autopercepcija) može učenike s autizmom dovesti do izolacije i manjka samopouzdanja što ih čini podložnijima poteškoćama mentalnog zdravlja.

Nasuprot tome, djeci s autizmom podržavajuća prijateljstva te osjećaj prihvaćenosti od svojih vršnjaka olakšava njihove društvene poteškoće i razvija se pozitivna autopercepcija.

Zaključak ne bi trebali tumačiti tako da su redovne škole loše za učenike s autizmom. Ranija istraživanja su pokazala brojne pozitivne učinke inkluzivnog obrazovanja, uključujući i akademski uspjeh i napredak u socijalnim vještinama. Njegujući kulturu prihvaćanja svakoga i čineći male promjene poput stvaranja neometajućih prostora za socijalizaciju te slušajući potrebe učenika, škole mogu pomoći učenicima s autizmom da se osjećaju bolje i imaju pozitivniji stav prema sebi.

 

Kako negativna iskustva u školi štete djeci s autizmom

izvor – IANS

Facebook Comments

Ostavite komentar